Annandag Påsk

gravlassallad400

 

Gravlaxsallad 2 port

70 gr strimlad gravad lax
25 gr kokt potatis i tärningar
1 hårdkokta ägg i tärningar
2 msk hovmästarsås
1 msk hackad dill
1 msk fint strimlad purjolök
Salt
2 skivor gott bröd
citronklyftor

 

Gravlaxsallad 4 port

140 g strimlad gravad lax
50 g kokt potatis i tärningar
2 hårdkokta ägg i tärningar
4 msk hovmästarsås
2 msk hackad dill
2 msk fint strimlad purjolök
Salt
4 skivor gott bröd
citronklyftor

Blanda alla ingredienser. Smaka av med salt. Låt sallad gärna dra i ett par timmar innan ni serverar den.

Garnera med citronklyftor och en dill eller timjankvist.
Rosta bröden, dela dem i trekanter och servera till salladen.

 

Lätt hovmästarsås:

Lätt Creme Fraiche
lite lättmajonnäs
Salladskrydda
Finhackad dill

 

festkyckling400ny

 

Festkyckling  med ris och sallad

2 port

2 st kycklingfilé ca 250 g (gärna majskyckling)
1 msk vetemjöl
½ tsk salt
1 krm vitpeppar
1 msk margarin
1 tsk curry
1/4 dl buljong
1 dl créme fraiche
hackad persilja
citronskivor

4 port

4 st kycklingfilé ca 500 g (gärna majskyckling)
2 msk vetemjöl
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
2 msk margarin
2 tsk curry
1/2 dl buljong
2 dl créme fraiche
hackad persilja
citronskivor

Dela kycklingfiléerna i tre bitar. Vänd dem i mjölet blandat med salt och peppar.
Hetta upp en stekpanna och låt curryn fräsa i matfettet någon minut.
Lägg i kycklingbitarna och bryn dem långsamt vackert bruna runtom.
Lägg över kycklingbitarna i en gryta.
Vispa ur stekpannan med buljongen och sila skyn ner i grytan.
Låt kycklingen småputtra i ca 30 minuter.

Lägg kycklingbitarna på serveringsfat och håll dem varma.
Vispa ner créme fraiche i skyn i grytan och låt såsen småkoka en stund.
Smaka av med mera kryddor om det behövs. Häll såsen över kycklingen.
Garnera med persilja och citronskivor.

 

Kyckling med ugnsrostade grönsaker

1 msk honung
1 msk sojasås
ketchup
1 tsk sesamolja
riven ingefära

Blanda ihop ingredienserna och smeta över kycklingen.
Ugn 200 grader 50 min. Linda kycklingen i folie mot slutet.
Servera med ugnsrostade grönsaker.

Rostade grönsaker

2 port

200 g potatis
300 g valfria grönsaker: tex: morot, palsternacka, squash, lök, paprika
olivolja
flytande honung
flingsalt
timjan

4 port

400 g potatis
600 g valfria grönsaker: tex: morot, palsternacka, squash, lök, paprika
olivolja
flytande honung
flingsalt
timjan

Sätt ugnen på 250 grader. Tvätta grönsakerna, skala rotsakerna och klyfta potatisen.
Klyfta alla grönsakerna, potatisen och lägg på en ugnsplåt.
Ringla över olja och honung. Strö på flingsalt och timjan. Rosta grönsakerna 15 min.
Sänk temperaturen till 200 grader. Vänd grönsakerna och låt steka i ca 20 minuter tills de är mjuka

 

Kladdkaka

150 g smält smör
3 dl socker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 st ägg
2 dl mjöl

Sätt på ugnen 175 grader

Smält smöret och låt det svalna av. Blanda resten av ingredienserna.
Tag ett ägg i taget. Avsluta med mjölet.
Smöra och bröa en form (går också att hoppa över) och häll i smeten.
Grädda i undre delen av ugnen i ca 8-15 minuter ( beroende hur kladdig man vill ha den).
Servera med glass och mango.

 

 

 

image_pdfimage_print